Kordiceps - gljiva bogova

Kordiceps - gljiva bogova

Kineska medicina stoljećima pronalazi lijekove u prirodi koji pomažu s rastom imuniteta i borbom protiv različitih bolesti. Jedan od takvih lijekova je i kineska gljiva - kordiceps. Osim što se koristi više od 1200 godina i što ima zanimljivu povijest, ova gljiva veoma je ljekovita. Pomaže kod onkoloških bolesti, prirodni je antibiotik, liječi bolesti jetre i bubrega, ali i još puno toga. Upoznajte kordiceps u nastavku blog članka.

Varijacijom određenih godišnjih doba izloženi smo različitim periodima bolesti. Tijekom proljeća i ljeta najčešće su alergijske reakcije, dok tijekom jeseni i zime vladaju razni prehlade i upale. Tako moramo se nažalost složiti smo se svi suočili s raznim prehladama kada padne prva jesenska kiša i kada se temperature naglo spuste. 

Osim raznih virusa i izloženosti raznim uvjetima kao što su kiša i niske temperature, najčešći razlog oboljenja tijekom hladnijih mjeseci jest pad imuniteta.

No, odgovorimo na pitanje, što imunitet zapravo predstavlja?

Imunitet se još naziva i otpornost. Predstavlja medicinski pojam koji označava sposobnost organizma odupiranju bolesti, odnosno koliko je sposoban obraniti tijelo od raznih infekcija, bolesti ili nekih drugih bioloških ili kemijskih opasnosti. 

Imunitet je naša obrambena linija i štiti nas od svih bolesti i nametnika

Metaforički rečeno, imunitet predstavlja našu obrambenu liniju i štiti nas od svih loših vanjskih utjecaja bilo da se radi o prehladama, virusima, težim bolestima poput karcinoma ili pak nekih drugih štetnih molekula ili otrova.

Naša tijela imaju svoju prirodnu imunost, odnosno imunitet, no nažalost, ponekad ta prirodna imunost nije dovoljna i potrebno je poduzeti određene korake ka boljoj obrani organizma.

Takav način imunosti naziva se umjetno stečena imunost. Iako se najčešće kao umjetno stečena imunost spominju razni lijekovi i cjepiva, mi ćemo danas pričati o jednoj vrsti lijeka iz prirode.

Važno je napomenuti kako ne postoji samo jedan točan recept za podizanje imuniteta već da se radi o kompleksnijem procesu. 

Neki od savjeta koje možete primijeniti su:

 • redovna konzumacija soka od limuna
 • jedanput tjedno se najedite češnjaka
 • spavajte dovoljno i
 • pijte dovoljno vode.

Na rast imuniteta možete utjecati unosom određenih namirnica i preparata 

Iako postoji već duže od 5000 godina, danas ju organizacije popust Svjetske Zdravstvene Organizacije smatraju vrlo efikasnom u smislu alternative modernoj medicini. 

U kineskoj medicini čovjeka se promatra kao dio prirode, odnosno čovjek je nastao u prirodi i kao takav veoma je podložan prirodnim zakonima.

Upravo iz tog razloga prehrana se smatra veoma važnim oblikom terapije u kojoj svaka namirnica ima određeno djelovanja na naš organizam. 

Prehrana je jedan od važnijih oblika terapije u drevnoj kineskoj medicini

Iako kineska medicina spada u jedne od najstarijih grana u povijesti medicine, svojim tehnikama i postavkama zavrijedila je mjesto i u modernoj medicini te zadnjih godina poprima sve veću popularnost.

Tako u zadnjih nekoliko godina svoju popularnost uživa kineska gljiva kordiceps. Kao lijek opisana je još prije više od 1200 godina u starim kineskim i tibetanskim medicinskim knjigama. Cijelu misteriju prekinula je kineska Akademija znanosti 1995. godine kada su javnosti objavili dugo čuvane tajne.

No, vratimo se na početak i upoznajmo gljivu kordiceps.

Gljiva kordiceps pripada redu Cordyceps, a vrsti sinensis. Iz tog razloga kada pronađete pojam Cordyceps sinensis možete zaključiti da se radi o ovoj istoimenoj kineskoj gljivi.

Iako pripada redu gljiva, kordiceps je zanimljiva namirnica jer može pripadati u isto vrijeme i flori i fauni, odnosno u isto je vrijeme i biljka i kukac.

Upoznajte gljivu Cordyceps sinensis koja se koristi više od 1200 godina

Kako to mislimo?

Tijekom zimskim mjeseci kordiceps živi unutar zemlje kao čahura. Jedini pokretni dijelovi su njegove dlačice koje kada dođe toplije vrijeme se počnu izvlačiti ispod zemlje na površinu. Nakon toga iz čahure izrasta gljiva te se početkom ljetnog razdoblja askospora gljive raspada. Zatim se naseljava na leptirovu ličinku te počinje svoj život kao parazit. Ličinka koja je bila napadnuta uvlači se u zemlju, a tijekom zime spora se pretvara u bakteriju koja uništava unutrašnjost ličinke.

Upravo zbog opisanog procesa nosi nadimak "zimski crv, ljetna trava".

Slažete li se s nama kako ova kineska gljiva ima veoma zanimljiv oblik i način razvoja?

Ono što ju čini još posebnijom jest njena sposobnost preživljavanja u teškim uvjetima.

Ova kineska gljiva veoma je izdrživa i otporna na teške uvjete

Osim što obitava u visokim brdima i planinama na visini od 3500 metara nadmorske visine, kordiceps je izložen raznim drugim teškim uvjetima.

Kao izvor hrane služe joj korijeni planinskih biljaka, a nije ni rijetkost da bude izložena dugim periodima gladovanja. S obzirom na visinu na kojoj se nalazi, često je izložena i niskim temperaturama i niskim razinama kisika.

Sve navedeno pruža zaključak kako ličinka ove gljive ima nadnaravne sposobnosti preživljavanja i kako je otporna na veoma teške uvjete.

Prije nego pređemo na ljekovita svojstva koja pruža ova čudesna gljiva prođimo kroz kratku povijest i neke anegdote.

Prvi puta ova gljiva zabilježena je na Tibetu u 15. stoljeću i zvana je yartsa gunbu.

Prva zabilježena anegdota vezana uz Cordyceps gljivu otkriva nam samo dio njenih moćnih svojstava.

O čemu se radi?

Prema stoljetnoj tradiciji, kada se snijeg počne topiti, autohtono stanovništvo Tibeta i Nepala tjeraju svoja stada jakova na pašnjake koji se nalaze na visokim nadmorskim visinama.

Ljekovita svojstva kordicepsa otkrivena su između ostalo tako što govedo počelo mahnito pariti

Kao govedo, u potrazi za hranom, šapama su napipali gljive ispod snijega koje su zatim pojeli.

Nakon toga ono što je slijedilo začudilo je i samog pastira.

Jakovi su se počeli pariti kao nikada do sada.

Pitanje koje si je pastir postavljao jest, odakle jakovima tolika vitalnost?

Osim jakova, dobrobit ove gljive uživali su i brojni stanovnici Kine i okolnih zemalja.

Kordiceps gljiva je u kineskoj medicini bila korištena kao lijek za sve. Bilo da se radilo o bolestima pluća, jetre, srca ili bubrega, korištena je protiv izmorenosti, karcinoma, problema s plodnosti i kod muškaraca i žena, za rast imuniteta i kao izvor vječne mladosti.

Kinezi su smatrali ovu gljivu božjim čudom, talismanom, darom od boga.

Gljivu su počeli koristiti i ljudi, a njena ljekovita svojstva opravdavaju njen sinonim  lijeka za sve

Ono što je u kineskoj medicini korišteno prije nekoliko stoljeća, potvrdila je i moderna zapadna medicina.

Dokaz tome jest i da je gljiva kordiceps 1950. godine korištena kao glavni sastojak lijeka protiv raka pod nazivom cordycepin. 

Dodatan dokaz kvalitete i djelovanja kordicepsa na ljudski organizam su i rezultati koje je ostvarila ženska grupa sportašica. Prije dvadesetak godina, točnije 1993. godine, održavale su se Kineske nacionalne igre. Navedena grupa srušila je čak devet svjetskih rekorda.

Ako pomislite da je navedeno slučajnost, o utjecaju kordicepsa na sportaše postoje brojna istraživanja koja pokazuju poboljšanje rezultata u sportovima nakon uzimanja kordicepsa.

Sva navedena svjedočanstva potaknula su brojne kompanije na istraživanje i testiranje mogućnosti kordicepsa.

Tvrtka Tiens, promijenila je tržište tako što je primijenila tehnologiju i tako što je lansirala Tiens kordiceps kapsule.

Tiens Cordyceps kapsule najbolji su preparat gljive kordiceps

Cordyceps Tiens kapsule možete pronaći i u našem web shopu.

No, prije nego što se odlučite na kupovinu proizvoda predstavimo brojne prednosti i pogodnosti ove čudotvorne kineske gljive.

Ljekovito djelovanje Cordyceps Tiens kapsula očituje se kroz:

 • povećanje libida
 • zaštitu od karcinoma
 • jačanje imuniteta
 • zaštitu od raznih parazita, bakterija, virusa i gljivica
 • pomoć kod kroničnog umora
 • zaštitu od bolesti bubrega i jetre
 • protuupalno djelovanje
 • poboljšanje slike krvi i brojne druge.

Jeste li ikada razmišljali da ćete koristiti gljive kao lijek?

Objasnimo pobliže neke od navedenih ljekovitih djelovanja gljive Cordyceps.

Kao što smo spomenuli na početku našeg teksta imunitet predstavlja našu obranu od raznih štetnih utjecaja na naš organizam. 

A na imunitet možemo utjecati, sjećate se?

Utjecaj na imunitet možemo učiniti konzumacijom kordiceps preparata. On ne samo da će utjecati na rast i povećanje imuniteta. Povećanjem broja leukocita daje Vašem tijelu snagu i moć.

Imunitet je veoma važan i vrijeme je da ga zaštitite pomoću Tiens Cordyceps kapsula.

No, čak i ako "zakasnite" i razbolite se, niste zakasnili ako počnete konzumirati kordiceps.

Zašto?

Kordiceps služi kao antibiotik iz prirode. Zahvaljujući njegovim djelovanju na brojne patogene bakterije kao što su pneumokok, streptokok i zlatni stafilokok možete biti sigurni.

Svojim bakteriostatičnim djelovanjem sprječava razmnožavanje bakterija i na taj način zaustavlja njihov rast.

Za sada još uvijek nije pronađen dokaz da su neke bakterije otporne na kordiceps.

A na antibiotike? 

...

Korištenje ove gljive nema nikakve nuspojave poput brojnih lijekova koji se danas koriste

Osim navedenih prednosti, opišimo utjecaj kordicepsa na libido i vitalnost i plodnost.

Svoje prve mogućnosti korištenja kao afrodizijaka i pojačivača libida pokazao je još prije mnogo godina na jakovima u planinama.

No, brojnim istraživanjima dokazan je i utjecaj na čovjeka.

Kordiceps služi kao afrodizijak i povećava libido i u muškaraca i u žena.

Kako to čini?

Hormoni u našem tijelu moraju biti u posebnoj sintezi koju kordiceps potiče i poboljšava, a posebno testosteron i progesteron. 

S godinama opada proizvodnja ova dva hormona u našim tijelima što dovodi do slabljenja spolne želje i moći.

No, i tome je došao kraj zahvaljujući Tiens Cordycepsu.

Mislimo da je i veoma važno za napomenuti kako su brojna istraživanja dokazala da redovna konzumacija povećava pokretljivost spermija, a osim toga ova gljiva odličan je dodatak za liječenje ženske neplodnosti.

Kao da sve navedeno nije dovoljno velika prednost, moramo istaknuti kako konzumacija ove gljive nema štetnih nuspojava koje izazivaju moderni lijekovi za impotenciju.

Ljekovitost ove biljke očituje se i prilikom prevencije karcinoma. 

Karcinom raste zbog mutiranih gena koji ubrzano razmnožavaju zloćudne stanice unutar tijela.

Kordiceps zaustavlja rast, podjelu i razmnožavanje tih loših stanica i na taj način sprječava rast tumora. Konzumacija ovog preparata omogućuje stabilnije liječenje i zabilježeni su brojni pozitivni rezultati.

I prije nego završimo s današnjim blog člankom moramo Vam napomenuti nekoliko stvari.

Konzumacija kordicepsa ispire kalcij iz organizma te se preporučuje konzumacija dodatka kalcija koji može nadomjestiti izlučeni kalcij.

Iako nismo naveli sve dobrobiti i ljekovite mogućnosti ove kineske gljive moguće ih je pronaći ispod proizvoda u našem web shopu.

Svakako Vam prije konzumacije kordicepsa preporučujemo savjetovanje s Vašim liječnikom.

Ako ste u potrazi za jednim preparatom koji je svemoguć i liječi više stvari od jednom, Tiens Cordyceps preparat je za Vas i možete ga pronaći u našem web shopu.

  Povezani članci

Hidrogenizirana voda: Pijte za bolje zdravlje

Hidrogenizirana voda: Pijte za bolje zdravlje

Molekularna hidrogenizirana voda ima obećavajuću budućnost kao sigurna, jednostavna, jeftina terapija za održavanje zdravlja, prevenciju bolesti i liječenje naših najčešćih zdravstvenih izazova.

  Povezani proizvodi

Kordiceps - čudotvorna ljekovita gljiva

Kordiceps - čudotvorna ljekovita gljiva

Misteriju o kordicepsu je prekinula kineska Akademija znanosti 1995. godine kada su objavili dugo ču..

447,85 kn

Super kalcij u prahu - za zdrave kosti

Super kalcij u prahu - za zdrave kosti

Kalcij je kemijski element neophodan za život. Odgovoran je za mnoge funkcije našeg tijela, poput zg..

234,40 kn

Tagovi kordiceps